Hang-Szín-Tér
Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola weblapja

Bemutatkozás

Hiszünk abban, hogy az életben kell egy kis varázslat, mellyel barátságosabbá tehetjük a rendelkezésünkre álló tereket. Kitöltjük azokat hanggal, színnel és formával…

1995-ben indult útjára a Művészetért Közalapítvány által fenntartott Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola, amely mára két megyében, tucatnyi telephelyen végez alapfokú művészetoktatást. Ez a tevékenység részben azt a célt szolgálja, hogy a régió kisebb településein is elérhetővé váljon a különféle művészeti ágakkal való ismerkedés lehetősége, részben igyekszik megvalósítani egy egységes szemléletű, magas színvonalú képzést.

Az évek alatt több ezer diák fordult meg az intézmény falai között, és közülük sokan megfogalmazták a továbblépés lehetőségének igényét. Mi pedig teljes mértékben jogosnak tartottuk ezt az igényt, mivel úgy gondoljuk, hogy egy kitaposott úton is csak előre érdemes menni. Éppen ezért a Művészetért Közalapítvány 2006. szeptemberétől útjára indította Bodajkon a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnáziumot, ahol a művészeti képzés iránt érdeklődők középiskolai keretek között ismerkedhetnek tovább a különféle művészeti ágak mesterfogásaival.

A Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola Bodajkon, festői környezetben, az egykori Marsovszky-villa épületében található. Az évszázados parkkal körülvett iskolaépület ad helyet a középiskolai és művészeti képzésnek – de emellett kirándulások központjául, alkotótáborok helyszínéül is szolgál, a középiskola megalapítását követően pedig a jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő, nagyszabású belső átalakítással vált alkalmassá a középiskolai képzés befogadására.

Érdekességek az iskola épületéről:

Az épületet a Marsovszky család építette a XX. század elején. 1941-ben a Luczenbacher Rita a KALÁSZ (Katolikus Agrárifjúsági Leányegyesületek Szövetsége) vezetőjeként megvásárolta a villát és megkezdődött itt az oktatói tevékenység, ekkor még csak lányok tanulhattak a bentlakásos intézményben. Szigorú szabályok uralkodtak a meszelt falak között, ahova csak katolikus vallású 16. életéletévét betöltött lányokat járhattak, akik látogatókat minden hónap első vasárnapján fogadhattak, haza nem mehettek.

1949-ben ez épületet át kellett adni a község bírójának. Ezt követően éveken át Bodajki Általános Iskola használta az épületet a gyerekek étkeztetésére és néhány osztályterem is helyet kapott itt. A Kalász-házként számon tartott Marsovszky-villa majd százévesen is kiváló alma maternek bizonyul tetszetős külsejével és tágas tereivel.